HayaL Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Paylaşım Platformu
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
>>Sitemize Moderatör Alınacaktır ßæşvurularınızı ßuradan YapaßiLirsiniz ßaşvuru Yap <<
>>Sohbet ediyoruz , Konuyok ßurda TıkLa sende qeL<<
>> upLoad Téam yaKında açıLacaktır <<

 

 DepResyon..

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir




DepResyon.. Empty
MesajKonu: DepResyon..   DepResyon.. EmptyPerş. Haz. 25, 2009 8:00 am

DEPRESYON

Günümüzde her geçen gün biraz daha sık rastlamaya başladığımız bir rahatsızlık olan Depresyon (ruhsal çöküntü); genellikle çevremizde meydana gelen olaylara bir tepki olarak ortaya çıkar. Pazartesi sabahları yaşadığımız geçici sıkıntılardanDepResyon.. Virgul derin duygusal kayıpların yaşandığı ve psikiyatrist müdahelesi gerektiren ağır vakalara kadar birçok rahatsızlık depresyon olarak adlandırılır.

İnsanlar zaman zaman kendilerini üzüntülü ve mutsuz hissederler. İşinden ayrılmakDepResyon.. Virgul sevdiğini kaybetmek veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan yaşam olaylarındandır. Kısaca üzüntü normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır. .Depresyon duygu düşünce ve davranışı etkiler. Tedavi edilmediği taktirde aylar yıllar bazen de ömür boyu sürebilir.

Depresyon her yaşta her birey de görülebilecek ruhsal bir hastalıktır. Genetik veya biyokimyasal nedenlerDepResyon.. Virgul çevre koşulları ve psikososyal zorlanmalar depresyonun başlamasında etken olabilir. Tedavi edilmediği durumda bireyin yaşamını ümitsizDepResyon.. Virgul karamsarDepResyon.. Virgul bunalım içinde geçirmeye başlamasına neden oluşturarakDepResyon.. Virgul " Depresif Psikoz" olarak tanımlanan " gerçekleri görmeyecek kadar bunalım" a ilerleyebilir. Toplumun her kesiminde görülebilir. Psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanan bir tablodur.

Yaşam boyunca her 100 erkekten 10'unun ve her 100 kadından 20'sinin Depresyon geçirdiği araştırmalarla saptanmıştır.

Depresyonun Belirtileri :
1. Duygularda DepResyon.. Virgul kederliDepResyon.. Virgul üzüntülüDepResyon.. Virgul hüzünlü hissetme
2. Yaşamdan geri çekilme. İlgi ve isteğin azalması. Daha önce yapılan etkinliklerden keyif almama ve ilgisizlik.
3. Her işi ve duyguyu engelleyen bir enerji kaybı. Bitkin hissetmeDepResyon.. Virgul çabuk yorulma.
4. Uyku bozukluğu. Kişi uyandığında kendini dinlenmemiş hissedebilir. Sabahları erken uyanmaDepResyon.. Virgul uyumakta güçlük çekmeDepResyon.. Virgul ya da " uykuya kaçış " olarak tanımlanan fazla uyuma şeklinde görülebilir.
Uyku bozukluğu bir hastalık değildir başka hastalıklarda görülebilen bir belirtidir. Nedeninin araştırılması gerekir. Bedensel hastalıklar (astımDepResyon.. Virgul kalp hastalığı v.b.) nedeniyle olabileceği gibi psikiyatrik hastalıkların (depresyonDepResyon.. Virgul mani v.b.) çoğunda görülebilir.
5. Dikkati toplamada güçlükDepResyon.. Virgul yetersizlik. Konsantrasyon azalmıştır. Bir gazeteyi okuyamayabilir ya da bir filmi izleyemeyebilir. İşini tam olarak yapamayabilir.
6. Değersizlik duyguları. Kendini eleştirme sürekli hale dönüşebilirDepResyon.. Virgul kendine güven azalmıştır. Cesaret kaybolur. Birey kendini yetersizDepResyon.. Virgul başarısızDepResyon.. Virgul eksik değerlendirmeye başlar.
7. Suçluluk duyguları. Birey geçmiş ve bugünün olumsuz olaylarında kendini gerçeğe uygun olmayan bir tarzda suçlamaya başlar. Vicdan hesaplarına girişir ve sonunda neşesini kaybeder.
8. Yavaşlama. Birey karar vermekteDepResyon.. Virgul kararlar uygulamakta güçlük çeker. DavranışlardaDepResyon.. Virgul düşüncenin akışında yavaşlık ortaya çıkabilir. Birey durgundurDepResyon.. Virgul ya da tam tersi bir şekilde ajitasyon ve aşırı hareket görülebilir.
9. İntihar düşünceleri. Birey ölüm düşünceleriyle ilgilenmeye başlayabilir. Bu durum sıkıntılı olunduğu zamanlarda söylenebilen " ölsemde kurtulsam " duygusundan farklı olarak daha çok ölümle ilgili düşünceDepResyon.. Virgul sorgulama şeklinde ortaya çıkabilir.
10. Cinsel istekte azalma. Cinselliğe karşı ilgisizlik başlayabilir.
11. Tolerans eşiğinin düşmesi. Çabuk öfkelenme. Birey kolay öfkelenmeye başlayabilir. TahammülsüzlükDepResyon.. Virgul gürültüye karşı aşırı duyarlılık kazanma ortaya çıkabilir.
12. Sıkıntılı durum. Birey kaygılı bir bekleyiş içinde olabilir. Sinirli hissetmeye başlar. Bazen sürekli veya sıklıklaDepResyon.. Virgul bazen de hiç ağlamayabilir. İnsanlardan uzaklaşabilir.
13. Sanrı ve varsanılar. KişideDepResyon.. Virgul herkesin öleceğiDepResyon.. Virgul mahvolacağınıDepResyon.. Virgul sonunun geldiğiniDepResyon.. Virgul kimsenin kendisini sevmediğiniDepResyon.. Virgul insanların kendisine kötülük yapabileceği gibi psikotik ataklar görülebilir.
14. Obsesyon. Bireyin anlamsızDepResyon.. Virgul saçma olduğunu bildiği ama durduramadığı düşüncelerdir. Depresyonlu hastaların %30'unda obsesyon bulunabilir.
15. Somatizasyon. Bazen birey depresyonda olduğunu bilinç düzeyinde farketmeyebilir. Açıklanamayan bedensel yakınmaları gündeme gelebilir. MigrenDepResyon.. Virgul mide ağrısıDepResyon.. Virgul yan ağrısıDepResyon.. Virgul saç dökülmesiDepResyon.. Virgul sedef hastalığı gibi hastalıklarda organik bir neden bulunamazsaDepResyon.. Virgul depresyonun bir organda somatize olmasından şüphelenilir. Bu durum bilimsel kongrelerde tartışılmaktadır.
Bazen de bedensel hastalıklara eş zamanlı olarak depresyon eşlik etmektedir. Kronik ( uzun süren ) bedensel hastalıklarda en sık görülen ruhsal bozukluğun depresyon olduğu açıklanmıştır.
Not:Hiçbir neden olmadan da kalıtsal yatkınlık olarak da depresyon ortaya çıkabilir.

Depresyonun Nedenleri

Depresyon sık görülen bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Bu sıklık yaklaşık her dört kişiden biri olarak ifade edilebilir. Depresyon tedaviye cevap verir ve kişilerin çoğunluğu iyileşir. Hiçbir neden olmaksızın depresyon başlayabilir. Nedenleri şöyle özetleyebiliriz :

* Olumsuz yaşam olayları ile karşılaşma
* Büyük üzüntülere neden olabilecek kayıplar ve yas
* İş yaşamı sorunları
* PartnerDepResyon.. Virgul evlilikDepResyon.. Virgul aile sorunları
* Hamilelik ve lohusalık süreci
* Kalıtsal yatkınlık
* Fazla alkol kullanımı
* Bazı hastalıklar ( KanserDepResyon.. Virgul Multiple SklerozDepResyon.. Virgul EpilepsiDepResyon.. Virgul Aids gibi ölümcül hastalıklar )
* Bazı ilaçlar ( Kardiyak ve hipertansifler gibi )
* Doğum ve hamilelik süreci
* Menapoz - Antrapoz dönemi
* Mevsim değişiklikleri
• ÜlkeDepResyon.. Virgul şehir değiştirmeDepResyon.. Virgul yeni yaşam koşulları
• Birçok insanın aynı şartlarda yaşamasına rağmen bazılarının depresyona girdiğiDepResyon.. Virgul bazılarının girmediği araştırılıpDepResyon.. Virgul tartışılmıştır. Biyolojik-genetik alt yapının depresyona yatkınlık gösterdiği kişilerin dış faktörlerle daha kolay depresyona girdiği ileri sürülmektedir.

Depresyon değişik şekillerde ortaya çıkabilir:
Bazısında neden olmaksızın aniden ortaya çıkar
Bazısında stresli bir yaşam olayından sonra başlar
Bazen tek atak olarak yaşam boyu sürebilir
Bazen tekrarlayan ataklar halindedir
Bazen semptomların şiddetli olması ile hastalar iş yapamaz hale gelebilir
Bazıları ise iş yapabilir ama sürekli mutsuzluk hissederler

Depresyonda Hafıza
Dikkat toparlanamaz
Konsantrasyon bozulur.
Unutkanlık başlar
Yeni şeyler öğrenilemez
Bu nedenle bir iş performansı ciddi şekilde düşer.

Depresyonda Biyolojik-Vital fonksiyonlar Uykuya dalmada güçlük Sık sık uyanmaDepResyon.. Virgul sabahları erken uyanma
İştahsızlık ( Perhizde değilken 1 ayda kilosunun %5'inden fazlasını kaybetme)
Cinsel istekte azalma
Hareketlerde faaliyetlerde yavaşlamaDepResyon.. Virgul halsizlikDepResyon.. Virgul yorgunlukDepResyon.. Virgul bitkinlik.

DEPRESYON TÜRLERİ
Maskeli Depresyon Sınıflamalarda yer almamakla birlikte klasik kitapların çoğunda yer alır.
Bu durumda klasik depresyon belirtileri yerine: Bedenin değişik yerlerinde ağrılarDepResyon.. Virgul sızılarDepResyon.. Virgul uyuşmaDepResyon.. Virgul karıcalanmalarDepResyon.. Virgul hissiyet azlığıDepResyon.. Virgul karakter bozukluklarıDepResyon.. Virgul Sexsüel alanda ve beslenme ile ilgili davranışlarda bozukluklarDepResyon.. Virgul alkolizmDepResyon.. Virgul madde bağımlılığı gibi sorunlar ön plandadır. Yani temeldeki depresyon bu şekilde dışa yansımıştır.

Tipik depresyon
Hastada deprestif duygu durum dikkati çekmekle beraberDepResyon.. Virgul diğer belirtiler "tipik" depresyon belirtilerine uymaz.
Gün içi değişmeler görülür.
Kişilik yapısı takıntılara saplantıları yatkın insanlarda takıntılarDepResyon.. Virgul saplantıarDepResyon.. Virgul kuruntular ön plana çıkar. Örneğin; su musluklarıDepResyon.. Virgul tüpün düğmesiDepResyon.. Virgul ütü fişi sürekli kontrol edilir. Bazen yoldan dönülüp tekrar tekrar bakılır.
Bedendeki fizyolojik değişiklikler organlardaki bozukluğun habercisi gibi değerlendirilir ve bedensel uğraşlar artar.
Çeşitli korkular gelişir.
Dışarıdan gösteriDepResyon.. Virgul rol gibi algılanacak davranışlar görülebilir.
A tipik depresyonlu insanlar her zamankinden fazla uyur ve fazla yemek yerler. Aşırı kilo alırlar.
Kollarda ve bacaklarda aşırı güçsüzlük vardır.
Beklenmedik bir şekilde alkoleDepResyon.. Virgul maddeyeDepResyon.. Virgul kumara düşkünlük.
Aile ve iş yaş******* uzaklaşma
Açıklanması güç cinsel uyumsuzluklar dikkati çeker.

Çocuklarda ve gençlerde depresyon
Çocuklarda ve gençlerde tipik depresyon belirtileri olmayabilir. Daha çok davranış ve tutum değişiklikleri belirgindir. Aşırı ağlamaDepResyon.. Virgul hırçınlıkDepResyon.. Virgul asi davranışlarDepResyon.. Virgul çabuk sinirlenmeDepResyon.. Virgul alkol ve uyuşturucu kullanımına başlamanın temelinde depresyon olabilir.

Yaşlılarda ve Menapoz Sonrası depresyon
Kadınlarda daha sık görülür.
Depresyonun tipik belirtileri olmakla beraber; ağır bunaltı (anksiyete)DepResyon.. Virgul sıkıntıDepResyon.. Virgul özellikle sabah sıkıntısıDepResyon.. Virgul uyku bozukluğu ön plandadır.
Aşırı telaş ve tedirginlik vardır.
Sıkıntıdan dolayı sürekli eller oğuşturulur ve yerinde duramamaDepResyon.. Virgul dolaşma hali vardır.
Bedensel uğraşılar daha fazladır.
İntihar düşünceleri yoğundur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
DepResyon..
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HayaL Forum :: ~~ GENEL KÜLTÜR ForumLarı ~~ :: Felsefe / Psikoloji / Sosyoloji-
Buraya geçin: